Manastirea Bizere


Istoric sit arheologic

Situl arheologic Frumuseni Manastirea Bizere, se afla la 1.5 km nord-est de localitatea Frumuseni si la 12 km est de Arad, in lunca Muresului, pe malul stang al Muresului, in locul numit “Fantana turcului”.

In anul 1183 a fost atestata pentru prima data abatia care avea hramul Sfintei Fecioare Maria, pentru ca la sfarsitul secolului al XII-lea manastirea Bizere sa functioneze ca lacas benedictin, aflat sub patronaj regal. Abatia controla transportul de sare pe raul Mures.

In secolul al XIII-lea manastirea cu un numar de 23 calugari, avea un venit anual de 4000 bolovani de sare (produs greu de procurat in acele timpuri).

Din secolul al XIV-lea manastirea benedictina a cunoscut o constanta decadere, iar in 1557, dupa invazia turceasca in partile Aradului, manastirea nu mai era consemnata ca fiind functionala.

Cercetare arheologica

Cercetarile arheologice, care au demarat in anul 2001 au relevat palatal abatial, cimitirul iar in anul 2003 au fost descoperite mozaicurile din biserica manastirii – de traditie bizantina si romanica, unice in Romania si Sud-Estul Europei.

In anul 2009 arheologii au continuat investigatiile arheologice de la Bizere, in paralel desfasurandu-se conservarea preventiva in situ a mozaicurilor si realizarea primelor reconstituiri virtuale a unor parti din manastire: capela funerara, turnul-fantana, porticul claustrului si curtea interioara cu fantana.

Nici un Comentariu


Scrie un Comentariu

Your Name(required)

E-Mail(required)

Website(not required)

Message(required)