AMBROZIA recunoastere si combatere

STIRE / Vineri, 19 Iunie, 2020 11:30
AMBROZIA recunoastere si combatere

IN ATENTIA PROPRIETARILOR SAU DETINATORILOR DE TERENURI AGRICOLE DE PE RAZA COMUNEI FRUMUSENI

Va informam ca Romania s-a aliniat legislatiei europene prin promulgarea Legii nr.62/2018 privind combaterea buruienii AMBROZIA (ambrosia artemisifolia).
 
Conform legii, proprietarii sau detinatorii de terenuri,administratorii drumurilor publice, cailor ferate,cursurilor de apa, lacurilor, sistemelor de irigatii si ai bazinelor piscicole au obligatia sa desfasoare lucrari de prevenire,combatere si distrugere a ambroziei.
 
Ambrozia reprezinta o problema de sanatate publica si de mediu,fiind o planta invaziva,al carei polen poate provoca alergii severe,cu complicatii serioase.
 
Din punct de vedere morfologic, ambrozia este o planta anuala de 50 – 100 cm inaltime cu radacina pivotanta foarte dezvoltata. Tulpina este puternic ramificata avand aspect de tufa cu diametru mare la baza .
 
Frunzele sunt alungite si ascutite la varf, dispuse opus la baza si alterne pe partea superioara si pe ramificatii.Florile purtatoare de polen au forma alungita asemanatoare unui spic.
 
Planta atinge perioada de maxima polenizare in lunile august-septembrie, si se intinde pana la sfarsitul lunii octombrie. Este rezistenta la seceta si arsita, perioada de vegetatie se incheie odata cu primele brume si ingheturi din luna decembrie.
 
Creste spontan pe terenurile lasate parloaga ,in principal de-a lungul cailor ferate, a drumurilor pe marginea apelor, a padurilor dar si in gradini si parcuri neingrijite, in culturile de cereale producand pagube semnificative de recolta.Florile de ambrozia produc cantitati mari de polen care la randul sau produc alergii manifestate clinic prin stranut, prurit nazal,secretii nazale,congestieoculara,lacrimare tuse,dificultate in respiratie etc.
 
Buruiana ambrozia trebuie distrusa in perioada de la rasarire si pana la inflorire prin cosire,ierbicidare dar si manual pe suprafete mici prin smulgere sau cu sapa.
 
Primaria comunei Frumuseni / Compartimentul Agricol: Banciu Ioan
 

Alte stiri si evenimente:https://www.frumuseni.ro/stiri-locale/detalii/7-informare--stare-de-alerta--mai-2020.html

INFORMARE - Stare de alerta - Mai 2020

STIRE / Vineri, 15 Mai, 2020 11:07

https://www.frumuseni.ro/stiri-locale/detalii/6-covid-19--reguli-de-transmis-elevilor-și-parinților.html

COVID-19 - Reguli de transmis elevilor și părinților

STIRE / Joi, 09 Aprilie, 2020 09:24

https://www.frumuseni.ro/stiri-locale/detalii/4-covid-19--reguli-pentru-personale-aflate-in-carantina.html

COVID-19 - REGULI PENTRU PERSONALE AFLATE IN CARANTINA

STIRE / Duminica, 05 Aprilie, 2020 09:21

https://www.frumuseni.ro/stiri-locale/detalii/3-informare-covid19.html

Informare COVID19

STIRE / Duminica, 05 Aprilie, 2020 09:01

https://www.frumuseni.ro/stiri-locale/detalii/2-a-venit-moș-craciun-….html

A venit Moș Crăciun …

EVENIMENT / Vineri, 20 Decembrie, 2019 11:20

https://www.frumuseni.ro/stiri-locale/detalii/1-ma-intorc-cu-drag-acasa-.html

MA ÎNTORC CU DRAG, ACASA !

EVENIMENT / Sambata, 03 August, 2019 11:20

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica de Confidentialitate si dorim sa confirmi acordul tau.