INSPECTORATUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ
„Vasile Goldiș” AL JUDEȚULUI ARAD
În contextul fenomenelor meteorologice caracterizate de valul de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat și având în vedere Dispoziția secretarului de stat, nr. 955 din 28.07.2021, vă adresăm rugămintea să dispune și la nivelul unității dumneavoastră administrativ-teritoriale, identificarea riscurilor și dispunerea măsurilor specifice pentru combaterea efectelor cauzate de creșterile de temperatură.
Astfel, în perioadele caniculare sau secetoase, consiliile județene sau locale din zonele cu risc crescut de incendiu și, după caz, administratorii operatorilor economici/conducătorii instituțiilor din zonele menționate trebuie să elaboreze programe speciale de măsuri pentru prevenirea incendiilor specifice.
În conformitate cu prevederile art. 95 din OMAI 163/2007 pentru aprobarea Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, măsurile speciale pe timpul secetos cuprind:
- identificarea și nominalizarea sectoarelor de activitate în care crește riscul de incendiu în condițiile caracteristice temperaturilor atmosferice ridicate și lipsei de precipitații;
- interzicerea utilizării focului deschis în zonele afectate de uscăciune avansată;
- restricționarea efectuării, în anumite intervale din timpul zilei, a unor lucrări care creează condiții favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanțe volatile sau supraîncălziri excesive.
- asigurarea protejării față de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor și a altor tipuri de ambalaje care conțin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbră;
- intensificarea controalelor în zonele cu cultură agricole și în locuri cu vegetație forestieră, mai ales cele frecventate pentru agrement;
- asigurarea și verificarea zilnică a rezervelor de apă pentru incendiu.
Măsurile speciale stabilite sunt aduse la cunoștința tuturor salariaților și, după caz, populației.
Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă; locurile cu pericol de incendiu, în care se aplică aceasta interdicție, se stabilesc și se marchează de persoanele în drept, conform art 97 alin. (1) din OMAI 163/2007
Potrivit art. 97 din OMAI 163/2007, prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în incintele unităților, în zonele de agrement și în gospodăriile populației se face numai în locuri special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți.
Utilizarea focului deschis nu se admite la distanțe mai mici de 40 m față de locurile cu pericol de explozie: gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m față de materiale sau substanțe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., bară a fi supravegheat și asigurat prin măsuri corespunzătoare.
În conformitate cu dispozițiile art 97 din actul normativ precizat mai sus, luarea măsurilor pentru prevenirea jocului copiilor cu focul în condiții și în locuri în care se pot produce incendii constituie o obligație a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creșterea, educarea și îngrijirea copiilor.
De asemenea, conform art.98-102 din același text de lege, reglementarea de către administratorul operatorului economic / conducătorul instituției sau, după caz, de consiliul local a modului de executare a lucrărilor cu loc deschis, presupune:
- stabilirea locurilor unde, periodic sau permanent, se pot efectua lucrări cu foc deschis, cum sunt topirea bitumului, arderea deșeurilor combustibile, curățările prin ardere, precum și a persoanelor care le supraveghează;
- stabilirea și marcarea locurilor cu pericol de incendiu în care este interzisă utilizarea focului deschis;
- nominalizarea persoanelor care au dreptul să emită permis de lucru cu foc;
- descrierea procedurii de emitere, semnare, aducere la cunoștință și păstrare a permisului de lucru cu foc;
- aprobarea unor instrucțiuni specifice de prevenire a incendiilor pentru astfel de lucrări.
Distrugerea prin ardere a unor deșeuri sau reziduuri combustibile se efectuează cu respectarea legislației specifice privind protecția mediului.
Efectuarea lucrărilor de sudare, tăiere, lipire sau a altor asemenea operațiuni care prezintă pericol de incendiu, în construcții civile (publice), pe timpul programului cu publicul, în instalații tehnologice cu risc de incendiu sau explozie, în depozite ori în alte spații cu pericol de aprindere a materialelor, produselor sau substanțelor combustibile este interzisă.
Lucrările antemenționate se pot executa în spațiile respective numai după ce s-au luat măsuri pentru: evacuarea persoanelor, îndepărtarea sau protejarea materialelor combustibile, golirea, spălarea, blindarea traseelor de conducte ori a utilajelor, aerisirea sau ventilarea spațiilor, dotarea locurilor de muncă cu mijloace de limitare și stingere a incendiilor și se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc, al cărui model este prezentat în anexa nr. 4 la normele generale (OMAI 163/2007).
În toate cazurile, instruirea personalului de execuție, control și supraveghere asupra măsurilor de apărare impotriva incendiilor, precum și informarea serviciului privat/voluntar pentru situații de urgență, sunt obligatorii.
Permisul de lucru cu foc se întocmește în două exemplare, dintre care unul se înmânează șefulul formației de lucru sau persoanei care execută operațiunile cu foc deschis, iar celălalt rămâne la emitent.
Permisul de lucru cu foc este valabil o singură zi. La terminarea lucrului, permisul de lucru cu foc se predă de către executant emitentului.
Șeful sectorului de activitate, atelier, secție, depozit, instalație etc. în care se execută operațiuni cu foc deschis are obligația să asigure măsuri pentru:
- pregătirea locului;
- instruirea personalului;
- controlul după terminarea lucrării.
Executantul lucrării are obligația de a utiliza pentru executarea lucrărilor cu foc deschis numai echipamente și aparate în bună stare de funcționare.
Toate echipamentele și aparatele pentru executarea lucrărilor cu foc deschis se întrețin și se verifică în conformitate cu instrucțiunile furnizorului.
Vă informăm că nerespectarea măsurilor mai sus menționate atrage răspunderea contravențională, conform art.1 pct.3, lit. i), r), s) din HG 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor și sancționarea cu amendă în cuantum de 1000 până la 2500 lei.
Totodată, conform prevederilor art. 37 lit. e) din Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, republicată, vă informăm că serviciile voluntare/ private, pe baza hotărârii consiliului local și în condițiile prevăzute de lege, serviciul de urgență voluntar poate desfășura în interes public, pentru orice persoană fizică sau juridică, fără a afecta îndeplinirea atribuțiilor, transport de apă.