Notificare privind existenta unui focar de pesta porcina africana in localitatea Neudorf

STIRE / Miercuri, 02 August, 2023 10:32

            Prin adresa numărul 1198 din 02.08.2023, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad – Serviciul Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală, notifică instaurarea zonelor de protecție și supraveghere pe raza orașului Lipova și a comunelor Zăbrani, Păuliș, Ghioroc și Frumușeni, ca urmare a confirmării oficiale a existenței unui focar de pestă porcină africană în localitatea Neudorf ( comuna Zăbrani).

              Astfel se instituie o zona de protectie în jurul focarului, de minim 3 km, pe raza localităților NEUDORF și CHESINȚ, respectiv o zona de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, pe raza localităților ZĂBRANI, PĂULIȘ , BARAȚCA, CLADOVA, GHIOROC, MINIȘ , LIPOVA, RADNA, ȘOIMOȘ, ALUNIȘ din judetul Arad și ALIOȘ din județul Timiș.

               La intrările /ieșirile în/din exploatația în care evoluează focarul de pestă porcină africană (PPA) se vor aplica metode adecvate de dezinfecție (dezinfector pentru încălțăminte etc.).

             În aceaste zone,de protecție și de supraveghere, instituțiile parte a C.L.C.B. cu atribuții în controlul bolii vor aplica măsurile stabilite în legislația comunitară specifică: Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 privind bolile transmisibile ale animalelor și de modificare și de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătății animalelor (,,Legea privind sănătatea animală"), Regulamentul delegat (UE) 2020/687 al Comisiei din 17 decembrie 2019 de completare a Regulamentului (UE) 2016/ 429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele de prevenire și control al anumitor boli listate, Decizia Comisiei nr. 422 din 26 mai 2003, de aprobare a manualului de diagnostic al pestei porcine africane, după cum urmează:

● Mișcarea animalelor din zona de protecție este restricționată astfel:

-deplasarea și transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepția cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală. Această interdicție nu trebuie aplicată tranzitului porcilor pe șosea sau pe calea ferată dacă tranzitul se face fără descărcare sau oprire; poate fi acordată o derogare în cazul porcilor destinați tăierii, care provin din exteriorul zonei de protecție și se îndreaptă spre un abator situat în zona menționată anterior pentru tăiere imediată;

- nici un animal domestic nu poate intra în sau părăsi o exploatație fără autorizarea autorității veterinare locale;

- animalele din zona de protecție sunt supuse supravegherii clinice cu echipe constituite din medici veterinari oficiali în fiecare echipa și / sau personal auxiliar; echipele de inspecție vor fi suplimentate în funcție de necesitate cu reprezentanți ai ULS, personal auxiliar și medici veterinari oficiali.

● Mișcarea animalelor din zona de supraveghere este restricționată astfel:

- deplasarea și transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepția cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală. Aceasta interdicție nu trebuie aplicată tranzitului porcilor pe șosea sau pe calea ferată dacă tranzitul se face fără descărcare sau oprire; poate fi acordată o derogare în cazul porcilor destinați tăierii, care provin din exteriorul zonei de protecție și se îndreaptă spre un abator situat în zona menționată anterior pentru tăiere imediată;

- nici un animal domestic nu poate intra în sau părăsi o exploatație fără autorizarea autorității veterinare locale.


 


Alte stiri si evenimente:https://www.frumuseni.ro/stiri-locale/detalii/117-informare.html

INFORMARE

STIRE / Luni, 25 Septembrie, 2023 15:50

https://www.frumuseni.ro/stiri-locale/detalii/115-dsp-arad--campania-de-promovare-a-sanatatii--gripa.html

DSP Arad - Campania de promovare a sanatatii - gripa

STIRE / Joi, 07 Septembrie, 2023 12:57

https://www.frumuseni.ro/stiri-locale/detalii/114-stop-poluarii-aerului.html

STOP POLUĂRII AERULUI!

STIRE / Joi, 03 August, 2023 15:25

https://www.frumuseni.ro/stiri-locale/detalii/112-evenimente-muzicale-la-frumuseni-28-iulie-2023.html

Evenimente muzicale la Frumuseni, 28 iulie 2023

EVENIMENT / Miercuri, 26 Iulie, 2023 12:01

https://www.frumuseni.ro/stiri-locale/detalii/107-concert-”musica-banatica”.html

Concert ”Musica Banatica”

EVENIMENT / Marti, 11 Iulie, 2023 11:01

https://www.frumuseni.ro/stiri-locale/detalii/106-promovarea-activitaȚii-fizice.html

PROMOVAREA ACTIVITĂȚII FIZICE

STIRE / Marti, 11 Iulie, 2023 10:56

Acest site foloseste cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica de Confidentialitate si dorim sa confirmi acordul tau.